BG | EN | RU |

На вниманието на мед. специалисти

Относно употреба на Trimetazidine

Пряко съобщение до медицинските специалисти относно ограничаване показанията на триметазидин-съдържащите лекарствени продукти.

Относно употреба на Ketoprofen

Комитетът за лекарствени продукти за хуманна употреба (СHМР) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) проведе научен преглед на кетопрофен ...

Относно употреба на Nimesulide

С оглед намаляване на риска от чернодробни увреждания по време на лечение с нимезулид за системно приложение вече бяха въведени ...
Относно употребата на Diclofenac

Относно нови противопоказания и предупреждения при употреба на диклофенак, след общоевропейска оценка на сърдечно-съдовия риск
Сиафен 5% гел

Сиафен 5% гел

Локално симптоматично лечение на ревматични и мускулни болки, навяхвания, невралгия.
SYAFEN 5% GEL


ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
 

1.ИМЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ ПРОДУКТ

Syafen 5% gel
Сиафен 5% гел
В 1 g гел се съдържа активно вещество ибупрофен (Ibuprofen) 50 mg.

Терапевтични показания

Локално симптоматично лечение на ревматични и мускулни болки; навяхвания; невралгия. Може да се прилага за симптоматично облекчаване на болката при лека форма на артрити.

Дозировка и начин на приложение

Дозировка:
Възрастни и деца над 12 години: в зависимост от от големината на засегнатия участък върху кожата се нанася 4 до 10 см от гела (1-3 g) и внимателно се втрива, докато се резорбира напълно. Това количество отговаря на около 50-150 mg ибупрофен. Гелът може да се прилага 2-3 пъти дневно, като интервалите между апликациите не трябва да бъдат по-малко от 4 часа. След всяко приложение ръцете трябва да се измиват, освен ако те не са третираното място.
Продължителност на лечението: не повече от 2 седмици. Ако в този период симптомите не се повлияят, лечението трябва да се преоцени.
Деца под 12 години: Приложението на продукта в тази възрастова група не се препоръчва. По преценка на лекуващият лекар може да се провежда лечение с този продукт, като дозировката е както при възрастните.
Начин на приложение: върху кожата.

Противопоказания/Syafen 5% gel/

• Свръхчувствителност към активното или някое от помощните вещества на продукта;
• Свръхчувствителност към ацетилсалицилова киселина или други нестероидни противовъзпалителни средства с клинична проява на астматичен пристъп, уртикария или алергичен ринит.
• Да не се прилага върху открити рани.

Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба

• Понякога приемът на нестероидни противовъзпалителни средства може да доведе до увреждания на стомашно-чревния тракт; влошаване на сърдечната функция при пациенти със сърдечно-съдова недостатъчност; нарушение на чернодробната и бъбречната функции. Въпреки, че след локално приложение върху кожата системната резорбция на ибупрофен е минимална, пациенти с активна стомашна или дуоденална язва, анамнеза за бъбречни заболявания и сърдечна недостатъчност трябва да провеждат лечение с ибупрофен гел само след консултация с лекар;
• Лечение с ибупрофен гел се провежда с повишено внимание и след консултация с лекар при пациенти с прояви на свръхчувствителност към храни и медикаменти или с алергични заболявания -сенна хрема, бронхиална астма, назална полипоза;
• Съществува кръстосана свръхчувствителност с други НСПВС, поради което пациенти, които са имали прояви на свръхчувствителност към някои от продуктите от групата, могат да имат прояви на свръхчувствителност и към ибупрофен.
• Да се прилага само върху здрава и интактна кожа (при липса на отворени рани и наранявания);
• Да не се прилага под оклузивна превръзка;
• Да не се приема през устата;
• Да не се прилага върху очите и лигавиците;
• Лекарственият продукт съдържа като помощни вещества пропиленгликол и диметилсулфоксид, които могат да окажат дразнещо действие върху кожата;
 
Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие

При локално приложение ибупрофен се резорбира минимално в системното кръвообращение, поради което взаимодействия с други лекарства са малко вероятни.
• Едновременната употреба на ибупрофен с друго лекарство от групата на НСПВС, включително селективни СОХ-2 инхибитори, трябва да се избягва поради повишаване на риска от нежелани реакции.
• Едновременно приложение на ибупрофен с ацетилсалицилова киселина или кортикостероиди повишава риска от гастроинтестинални усложнения.
• Нестероидните противовъзпалителни средства могат да взаимодействат с лекарства, понижаващи кръвното налягане, макар че възможността това да се случи при локално приложени средства е изключително малка.

Фертилитет, бременност и кърмене

Бременност.
Не са провеждани контролирани клинични проучвания при бременни, поради което употребата на ибупрофен не се препоръчва по време на бременност.
Кърмене.
Минимални количества ибупрофен се намират в кърмата, поради което при необходимост от лечение на кърмещи жени кърменето трябва да се прекрати.

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини

Сиафен гел е лекарствена форма за приложение върху кожата. Не повлиява способността за шофиране и работа с машини.

Нежелани лекарствени реакции/Syafen 5% gel/

Нежеланите лекарствени реакции са свързани с начина на приложение.
При приложение върху кожата много рядко (с честота <1/10 000 ) при предразположени пациенти могат да се наблюдават: зачервяване, сърбеж, уртикария, ерупции, парене на мястото на приложение. При появата на такива нежелани реакции приложението на продукта трябва да бъде преустановено. Вероятността от поява на системни нежелани лекарствени реакции при локално приложение на ибупрофен е малка, в сравнение с честотата на нежеланите реакции при перорално приложение.

Предозиране

При приложение върху кожата поради слаба системна резорбция предозиране е малко вероятно.

Специални предпазни мерки при изхвърляне и работа

Няма специални изисквания.

Изтеглете листовката
АНАЛГИН®  ХИН табл. 250 мг.

Аналгин®  Хин съдържа активно вещество метамизол натрий. Другите съставки са: хининов хидрохлорид, повидон, целулоза микрокристална, натриев нишестен гликолат и др.

Аналгин®  Хин се използва за:
• за понижаване на висока температура;
• повлияване на слаби до умерено изразени болки от различен произход: главоболие, зъбобол, невралгии, неврити, миалгии, травми, изгаряния, следоперативни болки, болки при онкологични заболявания, бъбречни и жлъчни колики.

 Продуктови сайтове: